11 mars 2008

we go to praha - part 1 - sevärdheter

SEVÄRDHETER

fy fuck så trist det låter. men aja, det är ju obligatoriskt.

Det finns egentligen hur mkt som helst att titta på i Prag. Det beror lite på vad man gillar för ngt. Det är hur fint som helst där, och egentligen kanske det räcker med att promenera omkring i alla tokfina kvarter! Här är ett urval av förslag iaf:

1. Le Borg
Högst upp i Prag med översyn över hela stan ligger borgen. Gå dit! Där finns det mängder av turister, men det är det värt. Utsikten därifrån är magnifik! I borgen finns hur mkt som helst att titta på, men välj utifrån vad ni gillar. Det är gratis att gå in, men för att besöka alla kyrkor osv, måste man köpa biljetter.
1a. stora gotiska kyrkan. finfin, men skitmkt folk, kö o lite allmän angst. men finfint (som kyrkor brukar vara mest)
1b. basilika. gammal gammal kyrka, finfin. som kyrkar brukar vara mest.
1c. guldgrävargränd. där alkemisterna höll hus. jättesöta små hus med små butiker i. fint och rart.

här är den stora gotiska kyrkan. man känner sig liten bredvid den.

utsikt fra ena delen av borgen, jawohl.

2. judiska kyrkogården
Är värd ett besök. Själva kyrkogården är ganska liten, men det är gravar ovanpå varandra i ca 4 meter. gå dit tidigt (tror de öppnar vid 10) för att slippa horderna med turister. kostar ca 100 kr tror jag.

fint är det.

3. moderna muséet
GIGANTISKT museum, 5 våningar, med modern konst, ca 1850/1900 fram till idag eller vad det är. hur mkt som helst. man får ont i fötterna av allt traskande. stängt på måndagar.


extratips: när ni ändå är i området, promenera lite mot letna (se senare inlägg) och i prag 7-8. personligen gillar jag de här delarna mest, nästan. det är lugnt, men ändå så fint. åh! se bild!

4. muchamuséet
http://paddyk.files.wordpress.com/2007/02/mucha-les-saisons.jpg mucha bodde och verkade i prag och det finns ett litet museum med hans titidgare grejer + en del annat. litet, men gillar man mucha är det givet. första året lyckades dessutom de vi var o hälsade på kirra en privat visning av muchas barnbarn i hans bostad vid borgen. fatta upplevelsen! jag vet inte hur enkelt man kommer in där dock.. :P vill ni knacka på o testa, hojta till så ger jag adressen ;D

5. kommunistmuseet
gå INTE dit, det är bara skräp!

6. utkikstornet!
det finns ett eiffeltornsliknande torn i en park i prag. har själv aldrig varit där, men utsikten därifrån ska vara finfin! i parken ska också en flyttad ukrainsk (tror jag) kyrka ligga. den har jag velat se iaf. tornet ligger uppe på en höjd, men det går linbana om man inte vill gå.

7. kloster
det finns ett par kloster som är fina (strahov och loreta framförallt, om jag inte missminner mig om namnen) som kloster brukar vara. om det är intressant kan jag återkomma med mer info!

8. astronomiska uret på gamla stans torg
skittrist. det står sjuttioelvatusen turister och tittar på några gubbar som knappt syns i uret vid klockan 13 varje dag.gå dock förbi torget vid tillfälle. dyra saker omkring, men det är fint så det förslår.

Inga kommentarer: